Sponzorováno

Skákání na trampolínách není jenom zábava. Posiluje také tělo a zdraví 4.79/5 (14)

Skákání na trampolínách není jenom zábava. Posiluje také tělo a zdravíSkákací trampolíny má většina z nás spojené se zábavou pro malé děti, ale tato představa je z velké části mylná. Dnes na trampolínách často skáčou také dospělí – a ne snad proto, že by zrovna neměli co na práci. Chtějí třeba zhubnout, zlepšit kondici nebo posílit svalstvo. To vše přirozeným a šetrným způsobem.

Olympijský sport

O tom, že trampolíny nejsou jenom pro děti, svědčí mnohé. Třeba to, že skákání na trampolíně se vyčlenilo jako samostatná sportovní disciplína a od roku 2000 je dokonce součástí letních olympijských her. Mnohá sportovní centra nabízí lekce skákání na trampolínách jako součást svých hubnoucích programů. Důvod? Těch je hned několik. Skákat můžou lidé v jakémkoliv věku, nepotřebují k tomu vůbec žádné pomůcky a navíc jde o jeden z nejšetrnějších sportů vůbec.

Nezatěžuje klouby ani páteř

Zatímco zdviháním činek v posilovně si odrovnáváte klouby, běháním likvidujete kolena a při tenise zase dáváte zabrat svým loktům, skákání na trampolíně je k tělu velmi šetrné.

Jelikož je každý váš dopad na povrch krásně ztlumený sadou pružin, nezatěžuje skákání páteř, klouby ani svaly. Naopak přirozeným způsobem zlepšuje kardiovaskulární činnost nebo krevní oběh, zpevňuje svalstvo, likviduje tuky (podle studie NASA skákání spaluje tuky lépe, než běh) a prospívá kloubům. Zejména u dětí navíc zlepšuje rovnováhu nebo koordinaci.

Sponzorováno

Skákání na trampolíně můžeme doporučit dětem, dospělým i lidem v důchodovém věku. Není nijak náročné, podporuje zdravé srdce a zbavuje tělo stresu. Mimoto je časově nenáročné – můžete si zaskákat kdykoliv ve volné chvilce. Počítá se každá minuta.

Jakou vybrat trampolínu?

Skákání na trampolíně je bezpečným sportem jenom tehdy, pokud si vyberete bezpečnou trampolínu. Tady se určitě nevyplatí šetřit – trampolíny pochybných výrobců za nízké ceny mohou být hazardem se zdravím. Doporučit můžeme např. trampolíny Hawaj, které díky vysoké nosnosti (až 150 kg), ochranné síti nebo pevné ocelové konstrukci splňují veškeré bezpečnostní normy EU. Vše ověřeno certifikátem z německých zkušebních ústavů.

Kam trampolínu umístit?

Trampolínu vždy usaďte na rovný a středně tvrdý povrch – ideální je třeba tráva nebo geotextilní podložka. V okolí trampolíny byste měli mít dostatek místa na pohodlné nastupování a vystupování, postačí tak jeden metr. A nezapomeňte, že pokud máte trampolínu uvnitř místnosti, musíte si ohlídat také výšku stropu. Vy se možná při skákání ještě dokážete ohlídat, ale rozvášněné dítě by do nízkého stropu mohlo bolestivě narazit.

Článek připravil hawaj.cz
Certifikovaný prodejce zahradních trampolín

VIDEO: A takto mohou na trampolíně dovádět i vaše děti

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Tým rehabilitace.info (více o nás)

     

    Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost




    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva