Sponzorováno

Chůze nebo běh? Co je lepší pro zdraví a hubnutí? 4.83/5 (12)

Chůze je stejně zdravá jako běh, ale k dosažení stejného efektu musí být o něco delší.

Chůze je stejně zdravá jako běh, ale k dosažení stejného efektu musí být o něco delší.

Běh nebo rychlá chůze? Touto otázkou se zabývají mnozí, nejen sportovci, ale i různí specialisté či běžní lidé, kteří chtějí pro své zdraví něco udělat. Jak to tedy je?

Každá pohybová aktivita má pro naše tělo obrovský význam, nejenže při ní spalujeme kalorie, ale především si trénujeme svalstvo, posilujeme srdce a vytváříme si pohybové návyky. Výběr aerobního cvičení závisí na tom, jak se cítíte a při kterém typu se cítíte lépe.

Toto vás počká a nemine při běhu

Mezi klasiku patří jednoznačně běh, protože je nenáročný jak na prostor tak i na vybavení potřebné k jeho provádění. Co všechno pravidelným během získáte? Posílíte si srdce, zlepšíte celkovou vytrvalost a zhubnete. To vše však jen v případě, že se běhu věnujete pravidelně a nemáte vážnější zdravotní problémy.

K tomu, aby se projevily nějaké výsledky, je třeba běhat alespoň třikrát týdně po nejméně třicet minut. Samozřejmě, čas můžete postupně zvyšovat v závislosti na vašich schopností. Nikdy se však nepřeceňujte, protože nevítaná odměna v podobě svalové horečky a odporu k běhu vás tehdy nemine. Pokud trpíte bolestmi kloubů a páteře, běhu se rozhodně vyhněte. Dochází při něm totiž k mnohem větším otřesům než při chůzi. Ten však z velké části vyřeší správná kvalitní běžecká obuv.

Chůze je šetrnější, běh spaluje více

I když chůze na první pohled nevypadá jako plnohodnotný sport, opak je pravdou. Během pravidelné rychlé chůze si dokážeme vybudovat skvělou kondičku. Zároveň představuje pro pohybový aparát nejmenší zátěž. Právě proto je vhodná pro každého – pro lidi s obezitou, pokročilou artrózou, či pro ženy, které mají bolesti zad kvůli většímu poprsí a to jim brání vychutnat si požitek z běhu.

Chůze jako aerobní aktivita zlepšuje funkčnost srdečně-cévní soustavy, tonizuje svalstvo a to zejména stehna, lýtka a bedra.

Začít můžete již během běžného dne tím, že všude tam, kam se dá, půjdete pěšky. Nejenže tím budete šetřit vaši peněženku i životní prostředí, ale si postupně navyknete na chůzi. Pak si upravte svůj denní režim tak, abyste stihli projít naplánovanou délku trasy i mimo běžných povinností. Z volného tempa postupně přecházejte do intenzivnějšího.

Sponzorováno

Co je lepší pro postavu …

Základním rozdílem mezi během a rychlou chůzí je to, že během chůze se vždy jedna z končetin dotýká země a díky tomu se nohy méně zatěžují. Naopak při běhu dochází k rychlejšímu výdeji energie, a tudíž je při hubnutí mnohem vhodnější. Pro srovnání: pokud vážíte 75 kg, spálíte při půlhodinovém běhu přibližně 400 kalorií. Při rychlé chůzi je to při stejné váze a čase jen 196 kalorií, tedy o polovinu méně. To znamená, že za půl hodinu vychodíte dvě tyčinky Milky Way nebo třeba půl litru klasické coly – při běhu se zbavíte kalorií za obojí pochutiny. Na druhé straně nevýhodou běhu je tlak na končetiny, který je až čtyřikrát vyšší než při chůzi.

TIP: Jak na píchání v boku při běhu?

… A co pro zdraví?

Mnozí odborníci na zdravý životní styl se dohadují, co je vhodnější, ale vědci se vyjádřili jasně: chůze a běh jsou pro lidský organismus stejně prospěšné. Na stránkách American Heart Association publikovali studii, v níž odborníci analyzovali vliv chůze na zdraví člověka. Výzkumnou vzorek tvořilo více než 33 000 běžců a 15 045 chodců ve věku 18 až 80 let. Díky této studii, která trvala šest let, odborníci zjistili, že tak při chůzi i při běhu získali lidé řadu zdravotních výhod. U běžců i chodců bez rozdílu postupně docházelo ke snížení rizika vysokého krevního tlaku, cukrovky, vysoké hladiny cholesterolu.

Obě aerobní aktivity zahrnují stejné skupiny svalů a stejné činnosti prováděné s různou intenzitou. Chůze je stejně zdravá jako běh, ale k dosažení stejného efektu musí být o něco delší. Jednoznačně platí i přímá úměra: čím více běžci běží a chodci ujdou, tím větší přínos pro zdraví mohou očekávat. Vše závisí na tom, který typ pohybu je pro nás přirozenější a při kterém se cítíme ve své kůži. Každý pohyb je dobrý, proto dlouho neuvažujte a vyzkoušejte na vlastní kůži oba druhy a začněte se hýbat. Třeba takový Nordic Walking je super sport pro všechny věkové skupiny.

Co si dále o chůzi přečíst?

VIDEO: Chůze nebo běh?

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Tým rehabilitace.info (více o nás)

     

    Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva